Skocz do zawartości
kozak141

Samochód nie odpala, licznik za zapłonie pokazuje max

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy temat na tym forum.

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego problemu:

Samochód - Renault Clio 1.2, 58KM, 1999r, benzyna.
Samochód od pewnego czasu miał problem z odpalaniem. Objawiało się to jakby rozrusznik miał problem z uruchomieniem silnika. Identyczny objaw jak przy rozładowanym akumulatorze, gdzie bardzo ciężko kręcił ale po złamaniu oporu po chwili uruchamiał silnik.
Nie zdarzało się to często ale np. co 3-4 odpalenie. Akumulator nowy (4 miesiące), sprawdzony, w pełni naładowany, alternator ładuje prawidłowo (regenerowany w tamtym roku), nowe klemy, przeczyszczone złącza (masa od akumulatora do karoserii), wymienione świece na nowe (miesiąc temu).
Doszedłem do wniosku, że może mam problem z rozrusznikiem, został więc sprawdzony, wyczyszczony, przesmarowany, sprawdzałem na krótko - działa prawidłowo. Kilka dni później przy ponownej próbie uruchomienia nie dał rady odpalić silnika. Zajęczał jak na słabym akumulatorze i nagle przestał reagować. Obecnie przy przekręcaniu kluczyka nic się nie dzieje (nie słychać nawet rozrusznika) pali się dioda oleju i akumulatora.
Jest jednak pewien dziwny dodatkowy objaw usterki... Na włączonym zapłonie wskazówka prędkościomierza zamyka licznik (v-max) do tego kilometry same się nabijają. Słychać jakby coś się kręciło/buczało... ale dźwięk jest tak cichy, że nie mogę go zlokalizować.
Test licznika wygląda prawidłowo, wskazówki przesuwają się płynnie w całym zakresie zgodnie z instrukcją. Odłączyłem radio i gniazdo przyczepki próbując wyeliminować jakieś zwarcie. Impulsator wyjęty, przeczyszczony - gniazda i styki wydają się ok. Bezpieczniki po lewej stronie kierownicy i pod maską sprawdzone. Zauważyłem, że po wyjęciu bezpiecznika z miejsca STOP wskazówka licznika opada i nie słychać tego cichutkiego buczenia. Samochód jednak nadal nie reaguje i nie odpala a diody przygasają, po wyłączeniu zapłonu słychać szybkie stukanie (coś jak spalony kierunkowskaz) kilka razy i szybkie miganie czerwonej diody.

Czy ktoś wie gdzie szukać jakiejś usterki? Może to jakaś błahostka? Czekam na każdą podpowiedź. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam Mateusz


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
    • 285 Posts
    • 133665 Views
    • 1 Posts
    • 232 Views
    • 1 Posts
    • 598 Views
    • 1 Posts
    • 806 Views
    • 1 Posts
    • 994 Views

×