|
Pytanie o przerejstrowanie auta |
| Autor |
Wiadomość |
christoffvan

Twój pojazd: Polonez Caro
|
Wysłany: 2008-04-16, 22:15
|
|
|
Witam. Nie chce zakładać nowego tematu, a myślę ze ten jest pokrewny a nawet odpowiedni żeby zadać pytanie.
Otóż w lutym zakupiłem mój pierwszy samochód (polonez caro ) przegląd ważny do września '08, OC ważne do stycznia '09 (opłacona pierwsza rata 250PLN - druga rata OC ma być zapłacona ponoć w czerwcu '0Cool. Z niewiedzy do dnia dzisiejszego opłaciłem tylko w Urzędzie Skarbowym podatek. Kilka dni temu dopiero dowiedziałem sie ze po zakupie pojazdu ma się 30dni na przerejestrowanie/rejestrację Wydziale Komunikacji i zmianę lub akceptację OC w danej Ubezpieczalni.
Do tej pory jeżdżę na dowodzie rejestracyjnym poprzedniego właściciela (dodam że poprzednim właścicielem jest osoba z tego samego powiatu wiec ponoć Smile nie muszę rejestrować od nowa tylko wystarczy przerejestrowanie)
I tu mam kilka pytań...
1. Czy są jakieś kary za nieterminowe przerejestrowani, lub jak w moim przypadku ciągły brak i jeżdżenie na dowodzie poprzedniego właściciela?
2. Czy ubezpieczenie OC automatycznie przechodzi na mnie jako nowego właściciela bez zgłaszania tego do Ubezpieczalni??
3. Czy nie będę miał kłopotów w przypadku sprzedaży tego samochodu jeżeli go nie przerejestruje- planuje sprzedaż lipiec - sierpień?
4. Czy w przypadku kolizji drogowej której będę uczestnikiem (odpukać Razz) nie będę miał jakichś problemów z Ubezpieczalnią jeżeli nie zgłosiłem że jestem nowym właścicielem ubezpieczonego pojazdu.
5. Kiedy, gdzie komu zapłacić drugą ratę ubezpieczenia OC, i jak to zrobić skoro ubezpieczycielem jest poprzedni właściciel pojazdu a nie ja???
6. Pojazd jest ubezpieczony do stycznia '08, ale jak już wcześniej pisałem zapłacona jest tylko pierwsza rata 250PLN... To w końcu do kiedy jest to ubezpieczenie ważne, czy w przypadku niezapłacenia drugiej raty ubezpieczenia ono automatycznie wygasa,czy jak to działa??
Z GÓRY DZIĘKUJE ZA POMOC I WSZYSTKICH SERDECZNIE POZDRAWIAM!!!
Krzysiek. |
|
|
|
 |
 |
QJaw
L Nauka Jazdy L

Twój pojazd: BMW Kawasaki
Od kiedy prawko: 2003
|
Wysłany: 2008-04-16, 22:43
|
|
|
| christoffvan napisał/a: | | 1. Czy są jakieś kary za nieterminowe przerejestrowani, lub jak w moim przypadku ciągły brak i jeżdżenie na dowodzie poprzedniego właściciela? |
Wydaje mi sie ze nie
| christoffvan napisał/a: | | 2. Czy ubezpieczenie OC automatycznie przechodzi na mnie jako nowego właściciela bez zgłaszania tego do Ubezpieczalni?? |
Tak przechodzi ale po zarejestrowaniu Auta powinieneś je przepisać na siebie.
| christoffvan napisał/a: | | 3. Czy nie będę miał kłopotów w przypadku sprzedaży tego samochodu jeżeli go nie przerejestruje- planuje sprzedaż lipiec - sierpień? |
Nie bedzie zadnych kłopotów
| christoffvan napisał/a: | | 4. Czy w przypadku kolizji drogowej której będę uczestnikiem (odpukać Razz) nie będę miał jakichś problemów z Ubezpieczalnią jeżeli nie zgłosiłem że jestem nowym właścicielem ubezpieczonego pojazdu. |
Jakieś kłopoty zawsze będą bo najpierw będzie Zrzucone na piprzedniego właściciele, ale jeśli ten pokarze podpieczętowaną umowę to przyczepią się do Ciebie
| christoffvan napisał/a: | | 5. Kiedy, gdzie komu zapłacić drugą ratę ubezpieczenia OC, i jak to zrobić skoro ubezpieczycielem jest poprzedni właściciel pojazdu a nie ja??? |
2 ratę musisz zapłacić do stycznia 2009 czyli wtedy kiedy będzie się kończyło OC najlepiej zapłacić po upływie 6 miesięcy. Idziesz z trym kwitkiem do ubezpieczalni z która jest zawarta umowa i płacisz nie musisz być właścicielem auta, zeby zapłacić
| Cytat: | | 6. Pojazd jest ubezpieczony do stycznia '08, ale jak już wcześniej pisałem zapłacona jest tylko pierwsza rata 250PLN... To w końcu do kiedy jest to ubezpieczenie ważne, czy w przypadku niezapłacenia drugiej raty ubezpieczenia ono automatycznie wygasa,czy jak to działa?? |
Ubezpieczenie jest ważne do stycznia 2009 niezależnie od płacenia raty. |
|
|
|
 |
|
|