Użytkownik: Hasło:
Strona główna Darmowa Rejestracja Zaloguj Szukaj
FAQ Regulamin

rss feed Forum Samochodowe » Samochody osobowe » Ogólnie o samochodach
Poprzedni temat «» Następny temat
mam 5 sprawy dot bezpieczeństwa
Autor Wiadomość
lukasz54

Twój pojazd: brak
Piwa: 3/2
Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 2008-07-04, 12:38   mam 5 sprawy dot bezpieczeństwa

1. czy jak stoje na światłach i trzymam hamulec nożny to lepiej stac na luzie czy na jedynce ale wciśniętym max sprzęgłem? chyba sie sprzęgło nie spali nie zniszczy jesli jest max wcisnięte?

2. czy kazdy samochód powinien ruszyc na jedynce bez dodawania gazu tylko przy puszczaniu sprzęgła bez zgaśnięcia silnika czy tylko diesel
czy takie ruszanie jest zdrowe dla silnika?

3. jak zmieniam bieg np z 2 na 3 to rozpędzam na 2 biegu auto i wciskam sprzęgło włączam 3 i teraz mam najpierw puścic sprzęgło i dac gaz czy jednocześnie dodac gaz i puścic sprzęglo jak jest najlepiej dla samochodu?

4. jak dojeżdzam do światel, skrzyżowania to lepiej:
dojechac na biegu np 4 bez wciskania sprzęgła?
dojechac na biegu np 4 ale z wciśniętym sprzęgłem
dojechac na biegu i jest zmieniac na nizsze 4,3,2,1 i stanac
czy wrzucic na luz i sie potoczyc do skrzyżowania?
ja aktualnie jeżdzę tak ze wrzucam na luz i sie tocze do skrzyżowania, jak jest najlepiej, najbezpieczniej, najtaniej?

5. manewrując na parkingu czy gdzies indziej moge kręcic kierownicą w miejscu czy nigdy tego nei robic i kręcic tylko podczas jazdy?
Ostatnio zmieniony przez lukasz54 2008-07-04, 12:38, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Rejestracja ZA DARMO
MorgothV8
BiXenon D2S 4300K

Twój pojazd: A8 D2 4,2 qT
Od kiedy prawko: 2000
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2008-07-04, 14:38   

1. Na luzie... po co meczyć sprzęgło....

2. Większość powinna ruszyć, benzyniakiem wiadomo trudniej, ale operując sprzęgłem powoli powinno sie udać - pytanie po co ??? Nie lepiej dać gazu na 2000 RPM i wtedy płynniej i szybciej ruszyć? (zdrowiej też dla sprzęgła)

3. 2 gaz, puszczasz gaz, sprzęgło, puszczasz sprzęgło i dajesz lekko gazu jednocześnie.... hmmmm na nauce jazdy nie nauczyli? A poza tym jak puścisz sprzęgło i dopiero dasz gazu to też będzie ok, i jak dasz najpierw gaz i puścisz sprzęgło potem to też będzie ok - nie ma różnicy - jak wolisz - kwestia gustu

4. Najtaniej rowerem, najbezpieczniej nie hamować zbyt ostro aby Ci w dupę nie wjechali, a to czy na 4 czy na 3,2,1 czy na luzie czy bez sprzęgła to bez znaczenia, ja robiłem tak że wrzucałem sprzęgło luz i toczyłem się....

5. Kręcenie w miejscu jest niepolecane, czasami trzeba więc tak robię i nie widzę żadnych problemów, wiadomo wczęsniej zużyją się elementy układu kierowniczego.... ale nie jest to jakaś drastyczna zmiana

A te pytania w ogóle jaki mają sens??
Jesli chodzi o bezpieczeństwo tylko to zasada jest taka żeby mieć zawsze na biegu aby móc szybko reagować
Jeśli chodzi o ekonomię to trzymanie na sprzęgle bardziej je zużywa - więc jak widac nie da się pogodzić....
Ale po co sobie tym zawracać głowę, ruszanie np. to sprzęgło, bieg gaz w podłogę i ogień -> proste, skuteczne :D

lukasz54

Twój pojazd: brak
Piwa: 3/2
Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 2008-07-04, 20:46   

a który samochód jest najbezpieczniejszy w cenie powiedzmy do 15tys zł
który ma najwięcej gwiazdek?
audi a4?

MorgothV8
BiXenon D2S 4300K

Twój pojazd: A8 D2 4,2 qT
Od kiedy prawko: 2000
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2008-07-07, 13:10   

A4 B5 (bo o tym mówisz) akurat słabo pod tym względem wypada, nie znam sie za bardzo na tym bo kwestia tzw. bezpieczeństwa samochodu jest bardzo daleko na mojej liście priorytetów :P
:hyhy:

Nomad_fsoak
Kierownik :)

Twój pojazd: rodzinna VB
Piwa: 22/10
Wysłany: 2008-07-07, 13:29   

ad 4. lepiej hamować silnikiem - czyli kolejne biegi i dopiero pod sam koniec sprzęgło i hamulec... jest ekonomiczniej ze względu na to że nawet gaźnikowce mają ZHS (zawór hamowania silnikiem) a i wtryskowce mają to opracowane że przy napędzaniu silnika kołami odcinają dopływ paliwa prawie całkowicie - poniżej nawet dawki potrzebnej do utrzymania normalnie obrotów jałowych...
Ostatnio zmieniony przez Nomad_fsoak 2008-07-07, 13:30, w całości zmieniany 1 raz  

przemeq
bimmerholic

Twój pojazd: BMW e30 320i
Od kiedy prawko: 2001
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2008-07-07, 21:57   

lukasz54 napisał/a:
a który samochód jest najbezpieczniejszy w cenie powiedzmy do 15tys zł
który ma najwięcej gwiazdek?
audi a4?

pancerwagen- Mercedes w140 ciężko będzie znaleźć coś bezpieczniejszego, a co do gwiazdek to wyobraź sobie zderzenie małej renówki z 5 gwiazdkami i takiego mercedesa ważącego zapewne 2 razy więcej, i mającego mniej gwiazdek

bruno1110

Twój pojazd: Bmw e46 328
Piwa: 3/1
Wysłany: 2008-07-08, 09:58   

Do mercedesa dodał bym jeszcze Bmw e32 ;)

Dishman

Twój pojazd: Opel
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2008-07-08, 19:18   

przemeq napisał/a:
pancerwagen- Mercedes w140 ciężko będzie znaleźć coś bezpieczniejszego, a co do gwiazdek to wyobraź sobie zderzenie małej renówki z 5 gwiazdkami i takiego mercedesa ważącego zapewne 2 razy więcej, i mającego mniej gwiazdek

Może jeszcze porównasz S klasę z maluchem... .
Przy większych prędkościach niestety pancerwageny nie sprawdzają się. Chodzi o to, że obecnie samochody składają się same i szybko, ale pochłaniają energię, a w takim mocnym, sztywnym aucie wszystko idzie do środka. Fakt, że trzeba byłoby chyba mieć ostro ponad 120 km/h i iść na czołówkę z TIRem.

Już nie raz widziałem zderzenia starych Merców i BMW z np. Peugeotem 206. 206-tka zwinęła się na całym silniku, a w BMW 7 obruszył się zderzak i stłukła lampa... .

przemeq
bimmerholic

Twój pojazd: BMW e30 320i
Od kiedy prawko: 2001
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2008-07-08, 19:41   

bruno1110 napisał/a:
Do mercedesa dodał bym jeszcze Bmw e32 ;)

jak najbardziej, do tego ta piękna, zgrabna, pełna lekkości linia :padam: , a nie taki czołg jak obecna 7er :looka:

kRiz

Twój pojazd: ford orion D
Od kiedy prawko: 2008
Wysłany: 2008-07-08, 20:32   

Dishman napisał/a:

Może jeszcze porównasz S klasę z maluchem... .

ale przeciez mercedes i maluch maja te same sterfy zgniotu ...... obie koncza sie na silniku:P

bruno1110

Twój pojazd: Bmw e46 328
Piwa: 3/1
Wysłany: 2008-07-08, 21:45   

kRiz:
:super:

Przemek:

marzy mi się e32 750 w stanie fabrycznym ;) Gdyby tylko nie te cany paliw....

rss feed Forum Samochodowe » Samochody osobowe » Ogólnie o samochodach
Odpowiedz do tematu